Mindful bevallen
Dit is geen gewone cursus om te leren bevallen. We gaan immers leren hoe de geest rechtstreeks de fysiologie van de bevalling kan beïnvloeden. Meestal leven we op automatische piloot. Je bent niet aanwezig bij wat er zich afspeelt. Waar ben je dan wel? In gedachten verzonken, plannen makend nu er een baby op komst is, fantaserend, ongerust misschien. Daar is niets mis mee, maar intussen gaat dat wat zich werkelijk afspeelt aan je voorbij. Dat is jammer, want het hier en nu is het moment dat het echte leven zich feitelijk afspeelt. Het is het enige moment waarop je kan leren, groeien, leven.
Wie voortdurend repeteert voor de toekomst of het verleden laat herleven, mist het enige moment dat er echt toe doet: nu.
Soms is het niet prettig om helemaal in het moment te zijn, vb wanneer je de pijn voelt van weeën, en toch, wanneer je ook daarbij kan blijven zoals het is, ontdek je dat je meer kan dan je denkt, dat het leven rijker, interessanter en minder stressvol is.
Bovendien, baby’s en kinderen leven helemaal van moment tot moment, helemaal in het heden. Daar zal dus je ouderschap plaatsvinden. Ook partners zullen merken dat ze mindfulnessvaardigheden kunnen nodig hebben omdat ze evengoed de bevalling ervaren en ouder worden.
Misschien is het dus handig om dit nu al te leren.
Hoe doen we het?
De lessen worden gegeven door een duo: een vroedvrouw (Veronique Deresteau) en een mindfulnesstrainer (Kris Raemdonck). Zo zijn we zeker dat je zowel info krijgt over de anatomie van zwangerschap, bevalling en borstvoeding als dat je leert om volledig aanwezig te zijn in elk van die fasen. Beide dames zijn zelf ook mama.
Aanwezig zijn is het verwerven van een vaardigheid, en daarvoor moet je oefenen. Dat gaan we ook doen gedurende de sessies.
We werken op maat, in groep of per koppel, individueel. De sessies gaan door in Halle, medikliniek (www.medikliniek.be), op vraag, of worden aangekondigd via de agenda van medikliniek.
Wat gaan we leren?
Misschien ben je bang voor de pijn? Misschien sta je onder druk en weet je niet hoe het moet als er nog de drukte van een baby bijkomt? Misschien ben je bezorgd: zal je wel een goede ouder zijn? Misschien valt het materieel -financieel allemaal wat zwaar, kwam de zwangerschap onverwacht of juist na heel lang wachten en proberen?
Zwangerschap stelt ook eisen aan je tijd. Je hebt afspraken voor onderzoeken, je wil de babykamer in orde brengen, aankopen doen, kaartjes kiezen,.. Je wil ook zoveel mogelijk informatie verzamelen en tal van vragen dienen zich aan. Wie zal voor de opvang zorgen, hoe zit het financieel, hoe gaan we om met werken, nu en als de baby er is,…
Je denkt ook terug, zeker bij een eerste zwangerschap aan hoe je ouders jullie hebben groot gebracht. De relatie met hen kan veranderen.
Ook de relatie met je partner wordt anders. Tijdens de zwangerschap kan iemand plots niet meer alleen haar schoenveters knopen, geen boodschappen meer tillen. Na de bevalling zal de eerste verantwoordelijkheid voor de baby meestal bij de moeder liggen. Komen daar plots traditionele rollen en clichés tevoorschijn?
En als er al kinderen zijn, eigen kinderen of binnen een nieuw samengesteld gezin, hoe zal dat verlopen?
Misschien verloopt de zwangerschap niet rimpelloos, en is dat een bron van zorgen.
Je ziet dat de zwangerschap een periode van stress kan zijn. Je zit echt in een transformatieproces. We leren hiermee op een zachte manier om te gaan
Wat bieden wij je?
Samen geven we je vaardigheden die je helpen om deze volkomen normale maar zeer ingrijpende en soms overweldigende gebeurtenissen in je leven gelijkmoediger te beleven en je minder zorgen te maken over bevallen en ouderschap.
Je kan ook veerkrachtiger omgaan met alle veranderingen die zich aandienen, je meer verbazen over het wonder dat in je lichaam gebeurt en blijer kijken naar het nieuwe leven dat je ter wereld zal brengen.
Je krijgt heel wat info van de vroedvrouw over het verloop van de arbeid, de bevalling, borstvoeding. Ook vragen over de keuze van waar en hoe je wil bevallen kunnen aan bod komen.
Wat vragen we van jou als deelnemer?
We vragen van jou doorzettingsvermogen om naar alle samenkomsten te komen en het huiswerk uit te voeren. We vragen van jou de intentie om tijd en energie vrij te maken voor dit proces. We vragen van jou geduld, want resultaten kunnen soms op zich laten wachten, tot zelfs in de weken na de laatste samenkomst. Soms is het wenselijk dat je partner mee komt. Partners zijn altijd welkom, maar sommige sessies hebben we hen echt nodig. We geven dit aan op voorhand (zie ook bij de data)
Wat vragen we niet van jou als deelnemer?
Je moet niet presteren, er moet niets lukken, er kan dus ook niets mislukken. Je moet geen model- zwangerschap beleven, jullie moeten geen model-ouders zijn of worden.
Praktisch
Neem contact op met Kris Raemdonck of Véronique Duresteau (0472 735 981).