mindful aanwezig

Kris Raemdonck

Mindfulness individueel of in groep

In ons dagelijkse leven komen we heel veel stressvolle situaties tegen. We worden in ons leven met zovele vragen, verplichtingen, pijn en verdriet geconfronteerd.

We vervallen in een druk-doen, en lopen onszelf én onze omgeving voorbij, of we hebben de moed en de goesting niet meer om terug in gang te schieten. We hebben het gevoel geleefd te worden door omstandigheden. Kijken naar het nu, hoe onaangenaam ook, en dit moment ten volle beleven, is wat mindfulness voor jou kan doen. Wanneer je rust vindt in jezelf en het huidige moment, ben je beter opgewassen tegen de chaos van je leven. In de training leer je je eigen kracht in te zetten om anders met jezelf, met stress, pijn en vermoeidheid om te gaan. Om dit te kunnen, gaan we leren om al onze zintuigen terug aan het werk te zetten: ogen, oren, smaak, geur en voelen.

Zo gaan we werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Niet omdat er vanalles moet (er moét eigenlijk niets maar er mag veel) maar omdat je door oefeningen te doen, die we je aanleren, steeds beter leert om op een vriendelijke en zorgzame manier aanwezig te zijn. Je leert niet zo snel te oordelen, iets te veroordelen. Dat geeft ruimte om inzicht te krijgen (in jezelf, anderen en je omgeving) en pas daarna keuzes te maken. Het leert je ook om geduld te hebben, met jezelf en met anderen. Het leert je om aan iets te werken dat je belangrijk vindt zonder jezelf of anderen te forceren. En je zult hierdoor steeds beter in staat zijn om als dat nodig is grenzen te stellen. Jezelf niet overvragen én, vanuit de zorg die je voor jezelf hebt, duidelijk zijn naar anderen over wat je wel en niet wilt.

Hoe doen we het?

Om ten volle te kunnen kijken naar elk moment en wat er gebeurt, zullen we samenwerken om bepaalde gewoonten te veranderen. Gewoonten als te veel snoepen om je verdriet niet te voelen, nagelbijten omdat je heel boos bent, maar ook: boos worden terwijl je dat niet wilt en eigenlijk vooral wanhopig bent en begrepen wil worden...

Gewoonten die zich gedurende soms jaren hebben ingesleten, zijn niet zo gemakkelijk te veranderen: het vraagt tijd en energie, en aandacht. We vragen je daarom de bereidheid om elke dag, 6 dagen per week, gedurende ongeveer een uur per dag te oefenen, en dit voor de komende 8 weken.

Je krijgt hiertoe geluidsbestanden om te beluisteren en korte oefeningen. De gerichte wil om te oefenen maakt een even wezenlijk deel uit van deze training, als de wekelijkse samenkomsten. Immers: oefening baart kunst...

Wat gaan we leren?

De samenkomsten en het huiswerk zullen je helpen meer aanwezig te worden en meer gewaar te zijn van elk moment van je leven. Wat je in je dag ontmoet, zal hierdoor interessanter worden, en verrijkender. Je ontmoet in je dag ook minder plezierige dingen, moeilijke dingen. Onplezierige gevoelens, gedachten en ervaringen leren we helder zien. We leren deze moeilijkheden herkennen en tegemoet te treden met een zachte en ontvankelijke houding. Hierbij word je gesteund door de lesgever en de andere deelnemers.

We leren anders in het leven te staan:

  • Mindvol, in volle gewaarzijn. We worden ons gewaar van gedachten en emoties, gevoelens en sensaties. We merken de onrust van ons denken op en nemen waar hoe snel het denken van onderwerp verandert. De stress die dit snelle veranderlijke denken veroorzaakt laat toe dat ook negatieve gedachten en gevoelens zich installeren. Je leert juist onder ogen te zien wat er zich voordoet, er niet van “weg te zweven”. Durven kijken: naar jezelf en naar wat er om je heen plaatsvindt.
  • We geven aandacht aan het “zijn”, eerder dan aan het “doen”. Deze houding is niet doelgericht. We moeten niets bereiken: geen gelukkig gevoel, geen ontspanning, geen zaligheid.
  • We laten zijn en laten toe. Elk moment, elke gebeurtenis, laten we toe zich ten volle te ontvouwen, zonder dat ons denken zich hiervan meester maakt. Ons denken streeft doelen na en wil problemen oplossen. Wij laten gewoon maar toe en we laten zijn, als een toeschouwer.

Het werkt.

En het werkt. De training wordt al vijfentwintig jaar gegeven en de effecten ervan zijn uitgebreid onderzocht. Voor het overgrote deel van de deelnemers is er een blijvende vermindering van zowel lichamelijke als psychische klachten. Het zelfvertrouwen verbetert en stressvolle gebeurtenissen zijn beter te hanteren.

Wat vragen we van jou als deelnemer?

We vragen van jou doorzettingsvermogen om naar de samenkomsten te komen en het huiswerk uit te voeren. We vragen van jou de intentie om tijd en energie vrij te maken voor dit proces. We vragen van jou geduld, want resultaten kunnen soms op zich laten wachten, tot zelfs in de weken na de laatste samenkomst.

Wat vragen we niet van jou als deelnemer?

We vragen niet dat je scoort, dat je presteert. We vragen niet dat je jezelf beoordeelt, noch veroordeelt. Je hoeft niet rustig te zijn, noch onrustig. Je hoeft niet anders te zijn dan je bent, van moment tot moment, in volle gewaarzijn...Er moet niets “lukken” en er kan dus ook niets “mislukken”...

Mindfulness is geen therapeutische praatsessie. Voor ernstige psychische klachten adviseren wij andere hulp.

Wat bieden wij je?

  • Vaardigheden die helpen om meer kwaliteit te brengen in je leven.
  • Een nieuwe manier om je te verbinden met jezelf, je gevoelens, je pijn en frustraties
  • Het brengen van je aandacht naar je lichaam, om op te merken hoe het lichaam betrokken wordt bij onplezierige situaties. Met aandacht en behulp van de ademhaling gaan we naar die lichaamsdelen die ons vertellen dat er wat schort, we openen en verzachten er de spanning. Eventueel kiezen we om actie te ondernemen.
  • We leren omgaan met moeilijkheden met behulp van ademruimte.
  • We worden gewaar van waarschuwingssignalen die stemmingsveranderingen en negatieve gewoontes aankondigen, en leren kiezen wat het meest gepaste antwoord is op onplezierige gedachten, stressvolle emoties en situaties.

In groep of individueel

Ongeveer twee keer per jaar wordt een groepstraining georganiseerd in Asse (zie www.dehoofdzorg.be). Wanneer het groepsgebeuren je afschrikt, kan je ook individuele sessies volgen op 3 locaties, in Asse, Dilbeek en Halle.

Meer info? Individuele mindfulness?

Voor verdere informatie: neem contact op via het contactformulier of via 0491/ 377 793.